Vad är lokal sökmotoroptimering?

Lokal sökmotoroptimering handlar om att vara relevant och få höga placeringar i resultaten för  sökord på en avgränsad geografisk yta. Google vill visa relevanta resultat varav man igenom att spåra ip-adresser och gps information med stor säkerhet kan avgöra var en person befinner sig. 

Poängen med lokal SEO är att optimera lokala resultat för tjänster och produkter som man typiskt sätt köper ifrån sitt närområde.

Vill ni nå kunder på lokala sökningar? Kontakta oss!

Kontakta oss

Varför lokal sökmotoroptimering?

  • 100,000-tals potentiella kunder söker lokalt varje dag för att hitta de bästa företagen i deras närområde. Du kan hjälpa till att öka dina chanser att bli hittade av dessa möjliga kunder genom att jobba med ett lokal SEO.
  • Till skillnad från traditionell reklam som t.ex. lokala tidningar, broschyrer och direktreklam är  aldrig lokal SEO bortkastad exponering eftersom du når potentiella kunder när de har ett reellt behov – du behöver inte väcka intresse.
  • Faktum är att reklamutskick fungerar allt sämre och färre läser lokala tidningar. Tidningsbolagen delar ut gratis tidningar och skryter med många lokala läsare, men hur många tidningar åker direkt i soporna och hur många läser annonserna? Människor vänder sig i alla högre grad för information om lokala företag.

Sammantaget gör detta lokal sökmotoroptimering både effektivt och kostnadseffektivt.

Hur funkar lokal SEO?

Inte bara mobila enheter, som smarttelefoner och surfplattor har inbyggd GPS, även fler och fler bärbara datorer har det, vilket är något sökmotorerna använder direkt och indirekt för leverera mer relevanta sökresultat. Faktum är att det inte ens krävs GPS. Bara genom att titta på din nätverksadress kan sökmotorerna många gånger avgöra var du är på några hundra meter när.

För vilka företag passar lokal sökmotoroptimering?

Har du verksamheten utspridd på flera orter är lokal sökmotoroptimering en självklarhet. För att ligga bra till i sökresultaten behöver du se till att inte bara ha hög ranking för sökorden som gäller dina produkter och tjänster, du behöver också lägga lite extra SEO-arbete på att knyta dina söktermer till de orter där du är verksam.

Lokal SEO är typiskt sätt viktigt för

  • Lokala tjänster (t.ex. rörmokare, tandläkare, blomsterbud m.m)
  • Företag som erbjuder tjänster på flera orter
  • Företag som erbjuder tjänster nationellt

Lokal sökmotoroptimering är också ett sätt att pröva förutsättningarna på en ny geografisk marknad. Genom att synas i sökresultaten för en viss ort, där du normalt inte finns, har du möjlighet att locka kunder som aldrig skulle hört av sig annars.

Lokala kunder till er fysiska butik

Att folk har smarttelefoner med sig överallt har skapat helt nya shoppingmönster och beteenden som helt förändrar spelplanen för dig som driver butik. 

Detta kan du förstås utnyttja till din fördel. Genom lokal sökmotoroptimering kan du se till att det är dina erbjudanden som dyker upp kunder letar efter dina produkter och tjänster. 

Utforska nya marknader

Att etablera sig på en ny plats kan vara ett stort steg. Med lokal sökmotoroptimering kan du prova nya marknader utan att faktiskt finnas där. Med rätt genomfört SEO-arbete kommer potentiella kunder att hitta dig lika enkelt som konkurrenterna. Du måste förstås åka dit och göra jobbet, men du måste inte börja med att etablera dig.

Kontakta oss så tar vi fram ett kostnadsfritt förslag

Kontakta oss