SEO Byrån

Yahoo fakta

Yahoo är en sökmotor som drivs av företaget Yahoo inc. Huvudkontor ligger i Sunnyvale Kalifornien. 

Yahoo grundades av Jerry Yang och David Filo 1994.

Yahoo är en sökmotor, Yahoo Search och relaterade tjänster, inklusive My Yahoo!, Yahoo Mail, Yahoo News, Yahoo Finance, Yahoo Sports och  reklamplattformen, Yahoo native.

Yahoos bakgrund

Yang och Filo, teknikstudenter vid Stanford University skapade en webbplats med namnet ”Jerry och Davids guide till World Wide Web”. Webbplatsen var en så kallad webbkatalog, organiserad i en hierarki i motsats till ett sökbart index över sidor.

I mars 1994 döptes ”Jerry och Davids guide till World Wide Web” om till ”Yahoo!” och blev kända som Yahoo Directory.  Yahoo.com”-domänen registrerades i januari 1995.

I februari 2008 la Microsoft ett bud på att förvärva Yahoo för 44,6 miljarder dollar. Yahoo avvisade budet och hävdade att de ”avsevärt undervärderar” företaget och att det inte inte ligger i aktieägarnas intresse att acceptera budet. Även om Microsoft höjde sitt bud till 47 miljarder dollar insisterade Yahoo på att erbjudandet inte var tillräckligt högt. 

 2016 förvärvade Verizon Communications Yahoos verksamhet på internet för 4,83 miljarder dollar. 

Vad betyder Yahoo?

Bakgrunden till namnet Yahoo är inte självklar. Enligt engelska Wikipedia sägs det betyda ”Yet Another Hierarchically Organized Oracle” eller ”Yet Another Hierarchical Officious Oracle”.  Grundarna och andra sidan menar ordet Yahoo kommer ifrån lokal slang i Louisiana som beskriver en hill-billy eller hick.  Enligt svenska Wikipedia står det för en djurart i Jonathan Swifts romanvärld, se Gullivers resor.

Fakta Yahoo

  • Yahoos marknadsandel i sökmotortrafik uppskattas till 1,3 % . I USA är andelen 2,92 %.
  • Yahoo är den 3:a mest populära sökmotorn i USA.
  • 10350 anställda arbetar på Yahoo.
  • Yahoo är populärast bland de som är äldre än 65 år.

Affärsmodell

Yahoo får en majoritet av sina intäkter från sök- och displayannonser. 

Kontroverser

Yahoo Inc byggde i hemlighet in ett anpassat program för att söka igenom alla sina kunders inkommande e-postmeddelanden efter specifik information för den amerikanska underrättelsetjänstens räkning.