SEO Byrån

åäö i domännamn - Hur påverkar det SEO?

ÅÄÖ föreställer sig de flesta kommer ha en negativ inverkan på sidans rankingmöjligheter på Google och SEO. Det är inte min erfarenhet utan man kan utan problem ranka en åäö domän i Google. 

Att internet ifrån början konfigurerades för latin i första hand påverkar långt fler marknader än bara Sverige varpå man har ett system för att hantera bokstäver som existerar i andra språkgrupper än just latin, kallat IDN. 

Hjälper ett domännamn som matchar sökord SEO?

Ja det gör det. Google skulle säga nej, men det är uppenbart för någon som arbetar med SEO att ha ett domännamn som matchar sökord ger en sida ett försprång i ranking. Dels, om vi bara tittar på domännamnet  är det obestridligt att du vill att folk ska känna igen ditt varumärke, ditt företag eller vad din webbplats handlar om. Har man en domän som matchar sökordet, ökar sannolikt chansen att någon klickar på din webbsida. Läs mer om köpa domäner i vår stora guide. 

Vad är IDN domäner

IDN implementerades 1990 av Tan Juay Kwang och Leong Kok Yong under ledning av Tan Tin Wee. Efter mycket debatt och många konkurrerande förslag, ett system kallad Internationalizing Domain Names in Applications antogs som en standard och har implementerats i flera toppdomäner.

IDN översätter t.ex. äpplegården.se till xn--pplegrden-u2aq.se. Men användaren ser aldrig att domänen som registreras är xn--pplegrden-u2aq.se då webbläsaren eller mailklienten har stöd för IDN och översätter detta automatiskt äpplegården.se.