SEO Byrån

Köpa domän - Vad är bäst och vad ska man undvika?

Om du redan bestämt dig för vilket domännamn att köpa behöver du kolla om domännamnet är ledigt igenom att prova att registrera domänen. Har du tur är domänen ledig även om bra domännamn oftast ägs av någon annan redan tyvärr.

Innehållsförteckning

Var rekommenderar jag att du köper din domän?

 1. Om du bara vill registrera domäner är min rekommendation egensajt.se som är både billiga och erbjuder en enkel administration.
 2. Om du vill köpa och sälja internationella domäner är Internetbs.net väldigt bra.

Vem är jag? Jag har jobbat på flera hostingföretag. Bland annat Internetvikings, Binero, Crystone med mera, har varit kund hos nästan alla hostingbolag i Sverige och jobbat med sökmotorsoptimering dagligen i snart ett decennium.

Vad bör man tänka på innan man köper domännamn?

1. Domännamnet bör vara minnesvärt

Om du sa ordet Google på 1970-talet skulle det uppfattas som nonsens. Men det är unikt, enkelt att säga och defintivit lätt att komma ihåg.

2. Domännamnet bör vara enkelt att stava

Ord som är långa eller domännamn som innehåller låneord där stavningen inte är uppenbar bör undvikas. För att ge ett exempel kan nästan ingen stava till Facilitymanagementsupport.se och ingen kommer komma ihåg det.

3. Undvik följande domännamn

 1. *Domännamn med specialtecken så som – & * =

 2. Förkortningar såtillvida ditt företag inte är lika känt SVT eller SAS

 3. Domännamn där första bokstaven behöver skrivas med högergand på ett tangentbord eftersom att man skall kunna skriva den första bokstaven utan att släppa musen. Gränsen går vid YHB på tangentbordet.

Om man måste välja ett tecken istället för bokstäver kan du ha i åtanke att Google tolkar bindestreck (-) som mellanslag. Köpa-domän.se är inte så bra som varumärke, men om ens huvudsakliga strategi att ligga högt på Google är en domän med bindestreck långt bättre än ett generiskt namn. 
 

4. Har du tänkt starta nytt företag?

Tipset är att kolla upp om domännamnet är ledigt och köpa domännamnet innan du startar företaget. Varumärkesjuridik är komplicerat, och bara för att du startat ett företag är det inte säkert att du har rätt till att få domänen som passar ditt varumärke.

Domäner och sökmotorsoptimering

Att ha en domän som matchar de sökord du vill ranka högt på är en god idé och kommer göra det mycket enklare att klättra i ranking på kort sikt. Google säger visserligen att domännamnet inte spelar någon roll, men i praktiken är min erfarenhet den motsatta.

 • Dels beror det här på att Google inte kan skilja på om exempelvis ordet cykla är ett varumärke eller ett verb. Google vill premiera kända varumärken varpå man kan dra nytta av algoritmens svårighet att skilja emellan vad som är vad.

 • Varje gång någon länkar till cykla.se med länk ankaren cykla kommer det ses som helt naturligt av Google. Däremot hade vi ägt domänen kaka.se som också handlar om cykla kommer Google kanske se länkar som innehåller ordet cykla som suspekta.

Det här måste förstås vägas emot andra kommersiella värden. Om din plan är att över tid bygga ett unikt varumärke som är känt bland allmänheten på egna meriter kan du uppnå samma resultat på Google med en domän som inte innehåller sökordet. Det kommer bara ta längre tid.

åäö i domännamn

Mig veterligen har det ingen negativ påverkan på sökordsoptimering eller ranking på Google. Om domännamnet utan åäö finns tillgängligt brukar jag registrera båda. 

Domäner med anglicismer

Jag kan inte bevisa det, men jag har sett domännamn där man använt ett engelskt ord eller en marginell anglicism segla upp i ranking på Google väldigt snabbt. Google skulle sannolikt anta money.se är lika relevant i Sverige som pengar.se eftersom man inte förstår skillnaden riktigt.

Är alla toppdomäner lika mycket värda?

Vad är en toppleveldomän kanske du undrar? Det är ändelsen på domännamnet som t.ex. .com, .se, .net med mera. Det finns 100-tals om inte 1000-tals sådana här ändelser som ägs av både statliga institut liksom privata företag.

Om man registrerar en .se eller .nu domän antar Google att de är relevanta för den svenska marknaden och din resa blir sannolikt enklare. Google säger vidare att man inte har några fördomar emot domännamn och ändelsen inte spelar någon roll. Om dina tilltänkta besökare har de uppstår dock snabbt en hönan eller ägget situation eftersom Google kommer undra varför ingen klicka på din hemsida, och du åker ner i ranking.

I min värld är .se bäst för den svenska marknaden, därefter .nu och som sista val .com. Toppleveldomänen .io tycker jag kan passa om din tjänst eller hemsida är teknikorienterad.

Köpa och sälja domäner

Att köpa domäner är den enkla biten i jämförelse med att sälja dem.
Tro mig jag har flera hundra som ligger och dammar som jag varken orkar bygga sidor till eller sälja till potentiella köpare.  
Om du tänkt tjäna pengar på att köpa och sälja domäner försök hitta en nisch. Du kanske kan bygga ut sidor, få dem att ranka på Google på några sökord och sälja dem till företag? Eller köpa domäner inom ett visst segment.

Hur värderar man domännamn ?

 • Ett domännamn som matchar ett ord som används 10,000-tals gånger varje månad på Google är förmodligen mycket mer värt än ett ord som bara används 10 gånger.

 • Har domänen en historik och länkar ifrån andra sidor? i så fall ökar troligen värdet på domänen.

 • Passar domännamnet som varumärke för ett företag?

 • Har domänen en hemsida?

 • Har domänen besökare?

Ibland har man bara tur och någon vill verkligen ha ens domän.

Hur säljer man domännamn?

Om man vill kan man testa att lägga ut sin domän till försäljning i grupper på Facebook eller t.ex. wn.se. Det finns internationella sidor som sedo.com och flippa.com där man kan lägga upp domänerna till försäljning.

Vem äger domännamn?

Om du undrar vem som äger en specifik .se eller .nu domän kan du kolla ägandeskapet här. Gäller det en .com, .net eller .org domän kan du göra en så kallad who-is sökning. Mer om domänägande och vem som äger domänen

Om domänen ägs av en privatperson kommer deras uppgifter sannolikt vara skyddade varpå du kommer behöva kontakta registraren för domänen som kommer skicka ditt mail vidare till ägaren. Notera, de har ingen skyldighet att varken uppge vem som är ägare och det är upp till ägaren att svara.

Hur kan man söka lediga domännamn?

Vill du få idéer till domännamn testa sökdata.se där du kan slå in sökord och få förslag på lediga domäner.

Hur får jag fram domännamns ägare?

I Sverige kan man kolla vem som äger .se och nu domäner på iis som är toppleveldomänägaren för domän-ändelserna. Om domänen är registrerad av en privatperson måste du kontakta registreraren, dvs webbhotellet där domänen ligger parkerad. 

Kan man köpa domännamn billigt?

Webbhotell brukar köra kampanjer där man låter kunder registrera domäner till kampanjpriser. Räkna dock med att du kommer få behöva full pris andra året.

Undrar du hur man säljer hemsidor? Klicka på länken <- för en komplett guide. 

Vanliga frågor om domäner och webbhotell

Ett domännamn består av två delar. domän.se är din så kallade rotdomän och .se är toppdomänen.

Alla länder i välden har sin egna toppdomän där ändelsen efter rotdomänen representerar landet. Därtill finns det generiska toppleveldomäner såsom .ads, .bingo .tips med mera som också går att registrera.

Vill du få en mer komplett lista besök wikipedia

En toppdomän är ändelsen på rotdomänen domän.se. I Sverige har vi två toppdomäner som den svenska internetstiftelsen, iis.se sköter och tillhandahåller till konsumenter .nu och .se.

Det finns 128 ackrediterade återförsäljare av domäner i Sverige. Jag rekommenderar egensajt.se

I Sverige för .se och .nu domäner emellan 10 kr till 200 kr. Det finns däremot toppdomäner som kostar 1000-tals kronor att registrera och äga varje.

En domännamnsregistrar är ett företag som sköter reservationen av domännamn. En domännamnsregistrator måste vara ackrediterad av toppdomänregisteraren.

I grund och botten är webbhotell ett företag eller en organisation som tillhandahåller utrymme på en server där din hemsida, e-mail och applikationer lagras. Enkelt uttryck hyr du en plats på ett webbhotell så att din hemsida kan synas på internet.

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 reaktion på ”Dags att köpa domän? Tipsen och fallgroparna att undvika!”

 1. Pingback: Sälja hemsidor. Vad ska man tänka på? Hur maxar man priset! | SEO Byrå Stockholm

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *