SEO Byrån

Vad är nyckelord eller sökord?

Sökord även känt som nyckelord eller sökfraser är de termer som människor skriver in i Google när de söker efter information, produkter, tjänster och så vidare.

Inom SEO använder man dessa så kallade nyckelord på hemsidor för att förbättra sökmotorernas rankning av hemsidan för dessa termer.

Innehållsförteckning

Varför är SEO-sökord viktiga?

När du optimerar ditt innehåll kring ord och fraser som folk söker efter kan din webbplats rankas högre för dessa.

Högre ranking i Google kan leda till mer relevant trafik till din webbplats. Därav är steg 1 i alla SEO-kampanjer  att hitta nyckelord som folk söker efter.

Faktum är att SEO är omöjligt att göra utan känna till sina nyckelord.

När du har en lista med rätt sökord kan du börja arbeta med viktiga SEO-uppgifter som:

  • Bestämma din hemsidas arkitektur
  • Planerar produkt- och kategorisidor
  • Skriva innehåll för blogginlägg
  • Optimera målsidor och försäljningssidor

Så här hittar du sökord gratis:

Använd Google suggest

Många kämpar med SEO eftersom de riktar in sig på sökord som är på tok för konkurrensutsatta.

Nya kunder liksom nybörjare inom SEO vill ofta ranka på nyckelord med extrem konkurrens. Sökord som försäkring, casino och sms-lån.

Är det möjligt att ranka högt på sådana sökord med SEO? Absolut.

Men. Även om du gör allt rätt kan det ta år innan du börja ranka. Därför rekommenderar jag att man fokuserar på ”enklare” nyckelord åtminstone i början.

Ju fler ord i en sökning desto enklare brukar sökordet vara att ranka för.

För personer eller hemsidor utan tidigare optimering är så kallade long tail sökord vanligtvis de bästa sökorden att börja med.

Sökord baserade på frågor

Jag har använt verktyget answer the public under flera år som tar fram alla sökord som börjar med vad, när, hur och så vidare. Dels är det fantastiskt när man behöver inspiration för att skriva ett inlägg.

Betalda sökordverktyg

SEMrush

Jag tycker SEMrush är att av de bästa verktyget på marknaden sett till pris som både hjälper dig att hitta rätt nyckelord för Google Ads och SEO.

Vilka sökord är bäst?

Om du tänker på ett köp som att vakna en sån där morgon man egentligen inte vill gå upp ur sängen eftersom man måste göra en miljon saker. 

Bara tanken på att planera dagen får en att må illa av stress. Ungefär sådär börjar många köpresor.

Innan vi köper något kommer vi ställa en massa frågor.

Vilken cykel är bäst? Hur hög cykel ska man köpa? Hur många växlar cykeln ha? Är den här cykeln prisvärd? Kommer jag verkligen använda cykeln? Har jag råd med en cykel? Vilken färg? Hjälp?

Däremot när någon skriver in ”gul mountainbike 21 växlar” i Google är personen sannolikt nära ett köp eftersom de redan kommit förbi väldigt många frågor i sin köpresa.

Sökord med köpintention eller vad man ska kalla det finns i alla branscher. *Den här artikeln är ett exempel på vad man sannolikt inte ska skriva om man vill ha betalande kunder!

Var ska man skriva nyckelorden?

När man sökoptimerar en sajt eller ett inlägg finns det några självklara platser att få in nyckelord på. Google är när allt kommer omkring långt ifrån lika intiligent som en människa varpå alla ledtrådar som gör sökmotorns arbete enklare är bra.

  • Sidan titel
  • I sidans url
  • I det första stycket i texten så tidigt som möjligt
  • Underrubriker
  • Sidans metabeskrivning
  • I den löpande texten några gånger

Hur ofta kan man repetera sökord?

Här går åsikterna isär och sannolikt finns det inget givet svar. Hur många gånger har man repeterat sökordet på den sidan som ligger högst i Google? Tyck CTRL + F, skriv in sökordet och se hur många gånger de repeterat sökordet > lägg till 10%.

Somliga påstår Google inte alls tittar på sökord längre. Jag har inte sett något som skulle indikera det är sant, men det kanske inte lika uppenbart längre för de otränade ögat.

Plugins till wordpress

Det finns en uppsjö av sökordsplugins man kan addera till till sin hemsida om man använder wordpress. Jag använder inte den typen av verktygen längre utan skriver nästan bara på känsla, men är du nybörjare kan jag rekommendera: Yoast.

Variera sökordet med synonymer

Den här texten innehåller orden, nyckelord, nyckelordet, sökord, sökorden och så vidare. Ja du fattar.

Baka in sökordet i frågor

Folk som inte kan SEO brukar besvara frågor utan att ställa frågan. I Google söker vi med frågor – Vilken är den bästa cykeln? Hur länge ska man koka ett ägg?

Det vill säga, skriv både frågan och svaret.

Innan du nu börjar optimera. Tänk på att informationen framför allt ska vara läsvärd för dina besökare och inte bara Googles algoritm.

Anlita en byrå för nyckordsanalys

Fattar du fortfarande ingenting? Eller låter ovan tråkigt? Då kanske du skulle anställa ett proffs som kan titta på 1000-tals sökord åt dig och planera din sida in i minsta detalj! Kontakta oss

Facebook
Twitter
LinkedIn

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *