SEO Byrån

Vad är en webplats eller webbsida?

En webbplats är en samling sammanlänkade webbsidor som delar ett domännamn.

Webbplatser kan skapas och underhållas av en individ, grupp, företag eller en organisation för att tjäna en mängd olika syften.

Tillsammans utgör alla allmänt tillgängliga webbplatser World Wide Web.

Innehållsförteckning

Vad är skillnaden emellan webbsida och webbplats?

Även om det ibland kallas ”webbsida” är denna definition fel eftersom en webbplats består av flera webbsidor. Webbplatser kallas också för sajt, webbsajt, website, hemsida med mera.

Webbplatser finns i en nästan oändlig mängd, inklusive utbildningssajter, nyhetssajter, porrsajter, forum, sociala medier, e-handelssajter och så vidare. Sidorna på en webbplats är vanligtvis en blandning av text och andra medier. Som sagt, det finns inga regler som dikterar formen på en webbplats.

En person kan skapa en webbplats med inget annat än svartvita foton av rosor. Däremote följer många webbplatser ett standardmönster för en hemsida som länkar till andra kategorier och innehåll på webbplatsen.

Hemsida eller webbplats?

Hemsidan (eller helt enkelt ”hem”) representerar själva sidans huvudsida. Ofta är hemsidan ett slags nav ifrån vilket alla andra sidor på webbplatsen kan nås. Vad är skillnaden emellan ordet hemsida och webbplats? Ordet hemsida syftar egentligen bara startsidan på webbplatsen och inte hela sajten.

Navigeringsfältet eller menyn visas på varje sida snarare än bara hemsidan, och låter användaren snabbt flytta över huvudwebbplatsens struktur.

En annan viktig sektion på de flesta webbplatser är sidfoten, som är en annan återkommande sektion som finns längst ner på varje sida. Vanligtvis innehåller sidfoten externa länkar som pekar till liknande webbplatser och andra externa resurser, tillsammans med annan viktig information såsom ansvarsfriskrivningar, länkar till användarvillkor, integritetspolicy och kontaktsidor, samt den fysiska adressen till företaget som äger webbplatsen .

Webbplatser finns på servrar och kräver en webbläsare som Chrome, Firefox eller Internet Explorer med mera för att kunna besökas (antingen på en dator eller mobil enhet).

En webbplats kan nås direkt genom att ange dess URL-adress eller genom att söka på den på en sökmotor som Google eller Bing.

Ursprungligen kategoriserades webbplatser efter deras toppdomäner. Några exempel inkluderar:

 1. Offentliga myndigheters webbplatser = .gov

 2. Läroanstalternas webbplatser = .edu

 3. Ideella organisationers webbplatser = .org

 4. Kommersiella webbplatser = .com

 5. Informationssajter = .info

Även om dessa toppdomäntillägg fortfarande finns, säger de lite om webbplatsens faktiska innehåll. I dagens internet är tillägget ”.com” den överlägset mest populära domänen, tillsammans med många andra landsspecifika tillägg (.it, .de, .co.uk, .fr, tk). I Sverige är .se populärast följt av .nu

Vilka är de populäraste toppdomänamnerna för webbplatser idag?

 1. .com 144129895

 2. .net 13175070

 3. .org 10130631

 4. .de 7303903

 5. .icu 6020041

 6. .uk 5554029

 7. .ru 4972532

 8. .info 4484174

 9. .top 3418124

 10. .xyz 2515631

*Källa

När skapades den första webbplatsen?

Den första webbplatsen skapades 1990 av Tim Berners-Lee, en brittisk fysiker vid CERN. 3 år senare, 1993, meddelade CERN att alla kunde komma åt och använda World Wide Web gratis.

Hur många hemsidor eller webbplatser existerar på internet?

För närvarande finns det cirka 1,17 miljarder webbplatser i världen. 17 % av dessa webbplatser är aktiva, 83 % är inaktiva. Notera, det här är en källaoch sannolikt vet ingen exakt hur många webbplatser som existerar exakt.

Vilka är vi?

Vi är en SEO byrå med kunder i hela Sverige. Bland annat i Åkersberga, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Jönköping, Kalmar, Luleå, Malmö, Nyköping, Örebro, Södertälje, Sollentuna, Upplands Väsby, Uppsala, Vallentuna, Västerås, Växjö och hjälper flera bolag med sökmotoroptimering och Google-Adwords internationellt. 

Vi bygger hemsidor, sätter upp kampanjer i sociala medier och hjälper kunder med deras övergripande digitala strategi. 

Dela

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *