vad är ett domännamn

Ett domännamn är en textsträng som är kopplad till en IP-adress. På vanlig Svenska är ett domännamn den text som man skriver in i webbläsarfönstret för att nå en viss webbplats.

Till exempel är domännamnet för Google ”google.com

Den *faktiska adressen till en webbplats är en numerisk IP-adress (t.ex. 103.21.244.0), men tack vare DNS kan användare ange domännamn med bokstäver och dirigeras till de webbplatser man letar efter.

Denna process kallas för DNS-sökning.

Innehållsförteckning

Domänadressens uppbyggnad

Protokoll

Protokollet (även kallat överföringsprotokoll eller schema) i en URL bestämmer hur data överförs mellan värden och en webbläsare (eller klient). HTTP och HTTPS (säkert) är två av de vanligaste protokollen du hittar i de flesta webbadresser, även om det finns andra internetprotokoll som FTP, DNS, DHCP, IMAP, SMTP, etc.

Du kommer att se kommunikationsprotokollet före varje underdomän i en URL. Protokollet följs av ett kolon och två snedstreck som skiljer det från värdnamnet.

Subdomän

Den vanligaste subdomänen www, som står för World Wide Web.

Subdomäner används också ofta för att separera en del av en webbplats från huvudsidan. Till exempel, blog.rocketdigital.se och shop.rocketdigital.se

Domännamn

Ett domännamn är den registrerade identifikationssträngen (eller ord/fras) som används av domännamnssystemet (aka en webbplatsplats). Ett domännamn är en nivå under toppdomänen. En toppdomän kan innehålla hundratusentals och till och med miljontals individuella subdomäner.

Exempel på domännamn:

rocketdigital.se

apple.com

amazon.com

facebook.com

google.com

Toppleveldomän

Toppdomäner förkortat eller TLD är som namnet antyderpå den högsta nivån i domännamnssystemhierarkin.

Exempel på toppdomäner inkluderar:

.com, .net, .org, .

.us, .uk, .se

Generiska toppleveldomäner (gltds) och landsspecifika domäner (cctlds)

Domäner kan typiskt delas in i två olika typer, generiska och landsspecifika toppdomäner.

Exempel på generiska toppdomäner:

  • .org

  • .net

  • .xyz

Exempel på landsspecifika domäner:

  • .se

  • .de

  • .us

Välja rätt domännamn

Att välja rätt toppdomän kan påverka din webbplatss popularitet och rankning i Google. Dels antar Google att en .se eller .nu domän är relevant för Sverige. Dels kommer vissa besökare kommer vara misstänksamma emot ett företag som använder mindre populära toppdomäner så som .xyz, .biz, .co. Därav bör man överväga hur ens tilltänkta publika kommer svara på ens val av domännamn.

Om du vill rikta dig mot en global publik eller om du vill att domänen ska berätta för besökare vad webbplatsen handlar om, kan du välja en generisk TLD. En .com/.net-domän till exempel som kommer att bygga förtroende för din webbplats. 

För mer tips, läs allt du behöver veta om att köpa domäner.

Om du har budgeten kan du till och med överväga att köpa ett befintligt domännamn. Domäner som har varit registrerade ett tag har sannolikt länkar från andra sajter och kan generera bra trafik till din sajt redan från början. Hur tar reda på vem som äger domänen


Vilka är vi?

Vi är en SEO byrå med kunder i hela Sverige. Bland annat i Åkersberga, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Jönköping, Kalmar, Luleå, Malmö, Nyköping, Örebro, Södertälje, Sollentuna, Upplands Väsby, Uppsala, Vallentuna, Västerås, Växjö och hjälper flera bolag med sökmotoroptimering och Google-Adwords internationellt. 

Vi bygger hemsidor, sätter upp kampanjer i sociala medier och hjälper kunder med deras övergripande digitala strategi. 

Dela

Niklas SEO byrå Stockholm